sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Seurakunnan naiset, ne todella kääntää sun pään

Evankelisluterilainen seurakunta naisistuu. Nuorten aikuisten ryhmissä kävijöistä valtaosa on noin 25-40 vuotiaita naisia. Toimintaan aktiivisesti osallistuvat miehet ovat useimmiten naimisissa ja pariskunnat osallistuvat toimintaan yhdessä. Muutama rohkea sinkkumieskin on toisinaan illanvietoissa bongattu, mutta heistä harvoin tulee aktiivisia toimijoita ryhmissä. Päätöksenteko ja vastuunkantaminen seurakunnassa on vapaaehtoisina toimivien naisten harteilla ja toisaalta etuoikeus.


Seurakunnan toimintaan osallistuvat naiset ovatkin kirkolle valtava voimavara: he ovat kauniita, viisaita, rohkeita, tunnollisia, hyvin koulutettuja – ja enimmäkseen sinkkuja. Heillä on siis aikaa ja energiaa annettavana vapaaehtoistoimintaan. Myös perheelliset naiset kantavat kortensa kekoon ja ovat kaikkien muiden velvollisuuksiensa ohella mukana järjestämässä ja rakentamassa yhteisiä tapahtumia sekä toimivat aktiivisina keskustelijoina pienryhmissä.


Yksinelämisen kunnioitettava mutta vaikea valinta on osalle kristityistä luonnollinen ja soveltuva. Kuitenkin useimmat kolmikymppiset kristityt haaveilevat puolisosta ja perheestä.

Vaan mistä mies, kun tavallinen kolmikymppinen suomalainen mies ei juuri Jumalaa kaipaa? Hän omistautuu useimmiten työlle, huimapäisille harrastuksille, humalahakuiselle juomiselle ja irtosuhteille, vaikka virallisesti kirkkoon kuuluisikin. Ja yhä harvempi kuuluu. Nuoret miehet ovat innokkaita kirkosta eroajia. He kokevat ettei seurakunnalla ole heille mitään tarjottavaa, eivätkä näin ollen tahdo maksaa kirkollisveroa ”tyhjästä”.


Nuoren naisen on siis monesti tehtävä valinta oman kutsumuksen ja etiikan sekä parisuhteen ja perhe-elämän välillä. Keskiverto, nuorehko suomalainen mies kun ei itse ymmärrä hengellisten asioitten päälle, ja valitettavan usein ei soisi kumppaninsakaan kuuluvan noloksi ja naiiviksi kokemaansa uskonnolliseen yhteisöön. Myös erivät käsitykset siitä mikä on oikein, hyvää, ja sopivaa käytöstä saattavat aiheuttaa tällaisessa parisuhteessa hankaluuksia. Ongelma ei ole mitenkään uusi kristittyjen keskuudessa:

Paavali ottaa ensimmäisessä kirjeessään korinttilaisille kantaa ns. seka-avioliittoihin näin:


Sitten sanon vielä, en Herran sanana vaan omanani: Jos jollakin veljellä on vaimo, joka ei usko, ja tämä suostuu asumaan hänen kanssaan, miehen ei pidä jättää häntä. Ja jos uskovaisella naisella on aviomies joka ei usko, ja tämä suostuu asumaan hänen kanssaan, vaimon ei pidä jättää miestään. Mies, joka ei usko, on uskovan vaimonsa pyhittämä, ja vaimo, joka ei usko, on uskovan miehensä pyhittämä. Muutenhan teidän lapsenne olisivat epäpuhtaita; nyt he ovat kuitenkin pyhiä. Mutta jos se puoliso joka ei usko, tahtoo erota niin erotkoon.Uskovaa veljeä tai sisarta ei tällaisessa tapauksessa sido mikään pakko.Jumala on kutsunut teidät elämään rauhassa. Ja mistä tiedät, vaimo, voitko pelastaa miehesi? Tai mies, mistä tiedät, voitko pelastaa vaimosi?”


Miten hienoa, käytännöllistä ja elämänläheistä teologiaa!

Missä siis ongelma, miksi sitä kumppania on niin vaikea löytää vaikka kaupunki on yksinäisiä täynnä?


Kuten sanottu, seurakunnan naiset ovat upeita. Ehkä liiankin upeita? He ovat itsenäisiä, omanarvontuntoisia, korkeasti koulutettuja ja henkeviä. Kelpaako heille puolisoksi tavallinen turilas

jonka elämänsisällöksi riittää iso televisio ja kaljasalkku? Vai toisinpäin? Suomalainen nainen on itseriittoisuudessaan monesta miehestä pelottava. Onko uskovainen nainen sitten niin ylivoimainen ilmestys että Teppo Tavis tilaa mielummin itselleen kuin Jumalalle kuuliaisen vaimon vaikkapa Thaimaasta?

Myös maailma on muuttunut Paavalin ajoista: avioliitto koetaan niin valtavana sitoumuksena, että avoliitto, eräänlainen koeaika, on nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus. Ja ne jotka päätyvät menemään naimisiin kevein perustein, usein myös eroavat yhtä kevein perustein. Evankelisluterilaisen kirkon linja käytännössä on, ettei se juuri ohjeista eikä varsinkaan tuomitse yksilöitä rakkauselämään liittyvissä asioissa. Kaikki saavat tulla perhetilanteistaan riippumatta. Tämän voisi luulla olevan valtava vahvuus. Kuitenkin jostain syystä asiaan tiukemmin suhtautuvat seurakunnat (vapaat suunnat, sley, katolilaiset) näyttäisivät keräävän jäsenikseen ihan eri mittakaavassa nuoria ihmisiä, ja vielä tasaisesti yhtä paljon miehiä ja naisia. Ja siitä seuraa että siellä on myös kristinuskon tulevaisuus, eli paljon lapsia.


Tämä onkin mielestäni villakoiran ydin:

kun evankelisluterilaisesta seurakuntatoiminnasta katoavat ensin miehet, on luonnollinen seuraus että syntyvyys vähenee. Seurakunnan nuorten aikuisten toiminnassa tavataan yllättävän vähän lapsiperheitä, vaikka nuorten aikuisten ryhmät (25- 40-vuotiaat) koostuvat juuri niistä ihmisistä joille perheenperustaminen on ajankohtainen asia.


Edellä mainitsin, että onhan siellä seurakunnan nuorissa aikuisissa myös ihania miehiä. Useimmiten he ovat aviomiehiä. Mutta vain harva heistä on isä. Seurakunnassa aktiivisesti toimivat pariskunnat ovat parhaassa lapsentekoiässä, mutta ns. pitkittynyt varhaisnuoruus joka riivaa erityisesti maallistunutta väestöä, näkyy myös meillä. Lapsen”teko”on niin iso juttu, että sitä lykätään mahdollisimman kauan. Usein liian kauan, eli kunnes se ei enää ongelmitta sujukaan. Mutta miksi? Odotetaanko siinä oikeaa, täydellistä hetkeä, seesteistä ja vaurasta elämänvaihetta?

Seurakunnan nuoret aikuiset ovat lähes poikkeuksetta melko vakavaraisia, hyvin työllistyneitä, vastuuntuntoisia ja kunnollisia, he omaavat suhteellisen terveet elämäntavat ja asenteet. Jos tilanne ei silloin ole riittävän hyvä lapsen syntyä, niin koska se on?

Vai onko kyse mukavuudenhalusta? Lapsen saaminen rajoittaa ja pysähdyttää, se pakottaa ihmisen luopumaan itsekkyydestä, jatkuvasta kontrolloimisesta, kohtaamaan oman kuolevaisuutensa , rajallisuutensa ja väistämättömän vanhenemisen.

Vai pitäisikö syyttää taas kerran yhteiskuntaa, syrjiviä työnantajia, korkeita odotuksia suoriutumisesta työelämässä, ylipitkää ja kallista opiskeluaikaa?

Sitä en tiedä, mutta haluan esittää lopuksi kuohuttavan vapaata raamatuntulkintaa. Kertomus on Johanneksen evankeliumista, ja se on lohduttanut minua kun olen tuntenut syyllisyyttä siitä ettei oma rakkaus-ja perhe-elämäni olekaan sujunut aivan kristillisen ohjesäännön mukaisesti.


Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesus pysähtyi matkallaan Juudeasta Galileaan Sykar-nimisessä Samarian kaupungissa. Hän tapasi siellä kaivolla samarialaisen naisen, jolta pyysi vettä. Heidän välilleen virisi siinä keskustelu Elämän vedestä. Nainen halusi ehdottomasti saada tätä ihmeellistä vettä, joka olisi ikuisen elämän lähde. Jeesus kehotti häntä hakemaan myös miehensä paikalle. Nainen vastasi ettei hänellä ollut miestä. Tämänhän Jeesus jo tiesi. Hän sanoo näin:

Totta puhuit: ei sinulla ole miestä. Viisi miestä sinulla on ollut, ja se jonka kanssa nyt elät, ei ole miehesi.Sinä puhuit totta.”

Sen sijaan että Jeesus olisi seuraavaksi alkanut moittimaan useita menetyksiä kokenutta naista avoliitossa(haureudessa) elämisestä, hän paljastaa tälle olevansa Messias, profetioi siitä miten kerran samarialaiset ja juutalaiset tulevat vielä rukoilemaan rinta rinnan, eivät vuorella tai Jerusalemissa, vaan hengessä ja totuudessa. Sen jälkeen nainen lähti kertomaan muille kaupungin asukkaille Jeesuksesta, ja he saapuivat runsain joukoin kuulemaan tätä, uskoivat hänet maailman pelastajaksi ja Jeesus kunnioitti heitä läsnäolollaan peräti kaksi päivää.

Tarkoitus pyhittää keinot. Usko pyhittää epäpyhänkin elämän ja eläjän.




3 kommenttia:

  1. En tiedä sainko villakoirasta kiinni, mutta kuulostaa kovin Darwinistiselta. Tarkoituksesi on ehkä keskustelua heräättääksesi kärjistää. Lokaa saavat siis Teppo Tavikset ja kirkossa käyvät pariskunnat, joilla ei ole lapsia.

    Kuulostaa oudolta, että seurakunta perustuisi syntyvyyteen, että seuraava sukupolvi automaationa kuuluisi entiseen tapaan seurakuntaan. Eikö juuri nyt ole käynyt niin, että tämä sukupolvi on eroamassa kirkosta ja hävittämässä kristityn identiteetin jopa tapakulttuuristamme (suvivirsi, pyhäpäivät ym.)? Seuraava seurakuntalaisen kotiin syntyvä sukupolvi saattaa yhtä hyvin jatkaa tätä jo alkanutta kehitystä.

    Tuot hyvin esille, että miesten osallistumisaktiivisuus on seurakunnissa pieni, mutta voisiko se johtua siitä, että kaljanjuomista ja tv:n katselua kummeksuvat sinkkunaiset ovat niitä, jotka toimintaa järjestävät? Tai toisena vaihtoehtona teologit, jotka harvemmin tuottavat ohjelmistoon juroa keskustematonta ohjelmaa.

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos kommentista!
    Tepot ja lapsettomat parit eivät ole mitenkään erityisen loanheiton kohteena. Itsekin olen yleistettävissä: kolmikymppinen, nainen ja mukana kehittämässä nuorten aikuisten toimintaa seurakunnassa. En kuitenkaaan halua kirjoituksessani sanoa että kaljanjuonti tai television katselu olisi itselleni vierasta, kummastusta herättävää toimintaa.Se ei kuitenkaan yksinään riitä elämänsisällöksi, ja niinpä osallistun ideointi-iltoihin joissa saa esittää ehdotuksia ja toivomuksia siitä mitä nuorten aikuisten illoissa tapahtuu.
    Illat ovat kaikille avoimia, ja erityisesti miehet olisivat tervetulleita mukaan ideoimaan, ettei tosiaan kävisi niin että naiset järjestävät itselleen mieleistä toimintaa.
    Iltojen ajankohdat löytyvät esim. Namin sivuilta.
    Juro teologi...Tykkään ajatuksesta...Koitetaan järjestää ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Rauha hyvästä kirjoituksesta! Se oli todella osuvaa ehkä paremminkin nyrkkisilmään- kuin naulankantaan-osastoa :)

    Minä kapinoin sitä vastaan, että miehille täytyisi olla jotenkin erityisen miehekästä toimintaa - mikä ei missään tapauksessa saa olla syvällistä keskustelua ja tassilta ryystämistä.

    Ja vielä uskallan todeta Anonyymin kirjoituksen innoittamana, että kirkossa kaikki ovat viime vuosina saaneet lokaa - ja aiheesta, aiheet vain vaihtelevat.

    Ehdotankin uuden miesliikkeen perustamista - NMKR - nuorten miesten kristillinen ryhdistys. Mitä sen sisältö sitten olisi? Siitä voisi jatkaa keskustelua, vaikka Mikaelilainen.fi keskustelupalstalla.

    VastaaPoista