tiistai 27. lokakuuta 2009

Noitia ja peikkoja vai enkeleitä ja pyhimyksiä

Halloween-juhla on rantautunut meille Amerikasta niin tehokkaasti, että se alkaa olla jo luonnollinen osa kulttuuriamme. Halloweenin juuret ovat syvällä kelttiläisyydessä (Euroopassa) ja pyhäinpäivässä. Keltit uskoivat pyhäinpäivänä vainajahenkien liikkuvan. Siitä ovat peräisin halloweenin haamut, luurangot ja muut epäelävät olennot, ja toisaalta keppostelu.

Kristittyjen piirissä erityisesti Australiassa on viime vuosina noussut uusi pyhäinpäiväperinne, Saints and Angels -juhlat (Suom. huom. Pyhimykset ja enkelit -juhla). Tämän juhlan juuret ovat selkeästi halloweenin vastustamisessa.

Erään australialaispastorin mukaan anti-halloween-juhlalla on selkeästi nähtäviä positiivisia vaikutuksia: Noidiksi pukeutuneet lapset käyttäytyvät kuin peikot, mutta enkeleiksi pukeutuessaan koululaiset ovat kuin pyhimyksiä.

Me ihmiset emme ole enkeleitä, eikä meistä koskaan tule enkeleitä. Pyhiä meistä tulee, kun me uskomme syntimme anteeksi Jumalan Pojan, Jeesuksen, ristinkuoleman ja ylösnousemuksen perusteella.

Pyhäinpäivän kunniaksi Mikaelinseurakunnassa järjestetään nuorten ja nuorten aikuisten Pyhimyksiä ja enkeleitä -juhla. Juhlassa pukeudutaan valoisasti, nautitaan yhdessäolosta ja tarjoilusta. Lisätietoja juhlasta saa nuorten aikuisten sivustolta.

Hyvää pyhäinpäivää kaikille!

2 kommenttia:

  1. Jep, oli kivat kemut. Meillä on viime aikoina ollut tosi tasokasta ohjelmaa - huippumuusikoita & taidemaailman aarteita.. Tarjoilupuoleenkin oli satsattu! :)Mihin me jotuisimmekaan ilman osaavia maalikoita?!

    VastaaPoista
  2. Yhdyn Juhon kehuihin. Pyhäinpäivän aatto oli malliesimerkki siitä, miten seurakunta parhaimmillaan toimii: Ihmiset kantavat eri tavoin kortensa kekoon, ja lopputulos on monipuolinen, hieno kokonaisuus, jossa ei voida yksiselitteisesti sanoa kuka on järjestäjä ja kuka osallistuja.

    Järjestelyt olivat myös esimerkki siitä, miten sähköinen media voi olla toiminnan tuki, ei vain sen korvike tai pakokeino. Oli hienoa seurata vilkasta sähköpostinvaihtoa siitä kuka tekee mitäkin.

    Jatketaan samaa rataa!

    VastaaPoista